Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22889722

Το διαχρονικό πρόβλημα της αναγνώρισης της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νόμιμα εγκεκριμένα ιδιωτικά Φροντιστήρια, αποτελεί μεγάλο θέμα/πρόβλημα για το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, το οποίο προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες να το θέσει σε μια σωστή βάση.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ), ο οποίος από της ίδρυσης του λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, έθεσε ενώπιον της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από παρότρυνση και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σημαντική πρόταση όσον αφορά το θέμα, για γραπτή γνωμοδότηση, με αρκετά οφέλη για τους καθηγητές,  μαθητές , κράτος και γενικότερα την κυπριακή κοινωνία.

Η αναγνώρισης της υπηρεσίας για σκοπούς μοριοδότησης θα αποτελεί σίγουρα ισχυρό κίνητρο για τους νέους εκπαιδευτικούς για να επιδιώκουν να εργαστούν σε νόμιμα ιδιωτικά φροντιστήρια αποφεύγοντας έτσι, εξ ανάγκης, να παρανομήσουν. Θα επιδιώκουν συνεχώς τη βελτίωση, που θα ωφελήσει τους ίδιους, τους μαθητές τους αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επίσης, τα εγκεκριμένα φροντιστήρια συχνά παρέχουν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση.

Η λειτουργία παράνομων ιδιωτικών φροντιστηρίων, αποτελεί παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες πολεοδομικές και συνθήκες ασφάλειας εργασίας για τους καθηγητές και τους μαθητές τους, ενώ δεν ελέγχονται  από το ΥΠΑΝ την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Με την πρόσληψη των νέων εκπαιδευτικών στα νόμιμα ιδιωτικά φροντιστήρια θα αποφευχθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή που δημιουργεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση για τους νόμιμους πολίτες αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Με την μοριοδότηση δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς θα αντιμετωπισθούν σαν πρωτοδιόριστοι από τη Δημόσια Υπηρεσία και δεν θα ισχύει αναδρομικά, απλά θα ανεβάζει τους νέους καθηγητές στην κλίμακα των διορισίμων.

Στα νόμιμα ιδιωτικά φροντιστήρια ελέγχεται η ποιότητα της φροντιστηριακής μόρφωσης και αυτό βοηθά τα μέγιστα στην εξέλιξη της εκπαίδευσης των εκεί εκπαιδευτικών. Έτσι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν για χρόνια σε ιδιωτικά φροντιστήρια, θα προσφέρουν, από την πρώτη κιόλας μέρα της πρόληψης τους, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, διότι θα έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και τα αναγκαία εφόδια. Η αγάπη, η μεταδοτικότητα και η προσέγγιση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ώστε ο μαθητής να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Έτσι διασφαλίζεται η δημόσια εκπαίδευση και γίνεται πιο αποτελεσματική με τους έμπειρους, ελεγμένους και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.
Στη σημερινή πραγματικότητα, κράτος και γονείς δαπανούν τεράστια ποσά για την Παιδεία.

Η πρόταση για μοριοδότηση των καθηγητών που εργάζονται σε νόμιμα ιδιωτικά φροντιστήρια είναι μια λογική και δίκαιη πρόταση που θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους και που αξίζει να εξεταστεί σοβαρά από το ΥΠΑΝ.

Το ΚΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου εκφράζουν την ετοιμότητα τους να συμπράξουν στην προσπάθεια αυτή, ιεραρχώντας τον τομέα της εκπαίδευσης ψηλά στις προτεραιότητες τους.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 4.12.2022 η Εκλογική Γενική Συνέλευση του ΣΙΦΚ, στην οποία εκλέγηκε το νέο Δ.Σ. για την επόμενη διετία.
Ο Πρόεδρος κ. Ηρόδοτος Νεοφύτου ενημέρωσε για όλες τις δραστηριότητες του Συνδέσμου τη χρονιά που πέρασε και δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρόντων. 
Μετα από συζήτηση διαφόρων θεμάτων πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις.
Μετα τη λήξη της Γ.Σ., το νέο Δ.Σ. καταρτίσθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Ηρόδοτος Νεοφύτου              Πρόεδρος

Συμεών Παπανικολάου           Αναπληρωτής Πρόεδρος

Κυριάκος Στασής                   Αντιπρόεδρος

Φλώρα Κουμή Πίγγου            Γραμματέα

Τρύφωνας Τρύφωνος            Ταμίας

Αθανάσιος Αθανασίου            Μέλος

Αντώνης Μάρκου                  Μέλος  

Γιώτα Κοντολούκα                 Μέλος

Ιωάννα Ερωτοκρίτου             Μέλος

Ντόλη Αγαθοκλέους               Μέλος

Παναγιώτης Παναγιώτου         Μέλος

Σύνθια Πετρίδου                   Μέλος

Σταύρος Χαραλάμπους           Μέλος

Χρυσόστομος Χρυσοστόμου    Μέλος

Ρίτσα Σιάτη                          Μέλος

 

 

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, συναντήθηκε στις 24.5.2022 με την πρόεδρο της Βουλής κα  Αννίτα Δημητρίου, για να την ενημερώσει για διάφορα θέματα /προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ηρόδοτος Νεοφύτου, παρουσίασε και ανέπτυξε  τα πιο κάτω θέματα, για ενημέρωση της προέδρου του Κοινοβουλίου και για ανταλλαγή απόψεων.

  • Η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά φροντιστήρια.Με την επιχειρηματολογία του Προέδρου του ΣΙΦΚ, σχετικά με τη μοριοδότηση των εργαζομένων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά φροντιστήρια συμφώνησε απόλυτα  η πρόεδρος της Βουλής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πάνω από όλα μετρά η εμπειρία και το  γεγονός της μη αποστασιοποίησης από το αντικείμενο. 
  • Αλλαγή ωραρίου, έλευσης και αναχώρησης των μαθητών του δημοσίου. Όσον αφορά την αλλαγή του ωραρίου, η πρόεδρος της Βουλής, επιβεβαίωσε οτι υπάρχει σκέψη για το εν λόγω θιέμα, η οποία συζητείται και παράλληλα ετοιμάζεται η σχετική μελέτη.
  • Εφαρμογή υποχρεωτικού ολοήμερου στο δημόσιο. Όσον αφορά το υποχρεωτικό ολοήμερο, η πρόεδρος της βουλής διευκρίνισε ότι θα το διερευνήσει διότι πιστεύει ότι η εξαγγελία για το υποχρεωτικό ολοήμερο αφορά τη δομή και όχι την παραμονή των παιδιών υποχρεωτικά στα ολοήμερα.
  • Απάλειψη της πρόνοιας 11.3 του Περί ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Φροντιστηρίων και για άλλα συναφή θέματα  Νόμου του 2018 (117(Ι)/2018. “κανένα πρόσωπο δεν δύναται να είναι διευθυντής ή να περιλαμβάνεται στο διδακτικό προσωπικό Ιδιωτικών Φροντιστηρίων μετά τη λήξη του σχολικού έτους, κατά το οποίο αυτός έχει συμπληρώσει το εξηκοστό όγδοο (68) έτος της ηλικίας του.” 

Με την εισήγηση του Συνδέσμου, ότι η πρόνοια πρέπει να απαλειφθεί, συμφώνησε και η κα Δημητρίου λέγοντας ότι είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφού υποβάλει  σχετική τροποποίηση του νόμου η βουλή αμέσως θα το υποστηρίξει.

Η κα Αννίτα Δημητρίου επιβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΣΙΦΚ, ότι ο ΣΙΦΚ θα καλείται όταν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συζητούν θέματα που αφορούν άμεσα η έμμεσα τον κλάδο της εκπαίδευσης.

Στις 9 Μαΐου  2022 αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων συναντήθηκε με τον πρόεδρο και άλλα μέλη του Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ.

Από μέρους του ΣΙΦΚ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Ηρόδοτος Νεοφύτου, η Κατερίνα Γεωργίου και η Γραμματέας Γιάννα Πελεκάνου

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα της μοριοδότησης και το θέμα του σχολικού ωραρίου.

Όσον αφορά το θέμα της μοριοδότησης ο πρόεδρος κ. Ηρόδοτος Νεοφύτου ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΙΦΚ τονίζοντας ότι είναι πολύ  άδικο να μη μοριοδοτούνται οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά φροντιστήρια για τους πιο κάτω λόγους:

  • Οι καθηγητές που δουλεύουν στα εγκεκριμένα Φροντιστήρια είναι έτοιμοι από την πρώτη ημέρα πρόσληψης τους να προσφέρουν ψηλής ποιότητας εκπαίδευση διότι έχουν αποδείξει την αξία τους σε ένα πολύ ανταγωνιστικό τομέα. Τα πολλά πτυχία και ψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις διορισίμων ίσως είναι απαραίτητα όταν διδάσκεις σε φοιτητές. Για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απαραίτητα είναι η αγάπη, η μεταδοτικότητα και η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. 
  • Αν κάποιος δουλεύει σε ιδιωτικό σχολείο ή νηπιαγωγείο ή πάει αντικατάσταση σε δημόσιο σχολείο, τότε παίρνει μόρια. Γιατί να μην παίρνουν και οι καθηγητές που δουλεύουν σε ιδιωτικά Φροντιστήρια εγκεκριμένα για να βελτιώσουν τη θέση τους πάνω στους καταλόγους των διοριστέων και διορισίμων; 
  • Είναι ένα τρόπος να παταχθεί η παρανομία στη Φροντιστηριακή Εκπαίδευση διότι ένας συνάδελφος που δεν έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας του φροντιστηρίου του θα έχει κίνητρο τη μοριοδότηση για να δουλέψει σε εγκεκριμένο φροντιστήριο. 
  • Ελέγχεται η ποιότητα της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης όχι μόνο από θέμα υγείας (πανδημία) αλλά και ασφάλειας του παιδιού. 
  • Αυξάνονται τα εισοδήματα του κράτους με την εργοδότηση σε εγκεκριμένο φροντιστήριο καθώς θα πληρώνονται και οι φόροι και οι κοινωνικές ασφαλίσεις. 

Με την επιχειρηματολογία του πρόεδρου συμφώνησαν όλοι οι σύνεδροι και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ υποσχέθηκε ότι  θα θέσει  το θέμα ενώπιο του κεντρικού συμβουλίου ( της ΟΕΛΜΕΚ).

Όσον αφορά την αλλαγή του ωραρίου, η ΟΕΛΜΕΚ είναι κάθετα αρνητική, διότι αν γίνει αυτό έπονται  πολλά άλλα προβλήματα

Όσον αφορά το ολοήμερο, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι θα πρέπει να γίνει αιτιολογημένη έκθεση η οποία να μελετηθεί  και αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι, να ληφθεί απόφαση.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

 

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, παρευρέθηκε χθες 13.4.2022,  στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία συζήτησε το θέμα 

“Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης για τη χρήση υποστατικών ως ιδιωτικών φροντιστηρίων και η αδυναμία συμμόρφωσης με τις διατάξεις του περί της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων και για άλλα συναφή θέματα  Νόμου”

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, της Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΦΚ, κ. Ηρόδοτος Νεοφύτου, συμφωνώντας στη θέση ότι παρατηρείται  καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης για χρήση υποστατικών ιδιωτικών φροντιστηρίων, διευκρίνισε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι περιπτώσεις αυτών που έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά  δεν είναι εξ υπαιτιότητάς τους, από τις περιπτώσεις των άλλων που  δεν έδειξαν καθόλου ενδιαφέρον. 

Σε αναφορά της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η καθυστέρηση για την έκδοση των πιστοποιητικών ίσως να οφείλεται σε άλλα κωλύματα όπως πχ πυρασφάλεια, ράμπα κα

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν μπορεί απόλυτα να καταπολεμήσει την παρανομία διότι στην προσπάθεια της συναντά πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση, αν δεν έχει μαρτυρίες.  

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο έχει δημιουργήσει δύο μητρώα. Το μητρώο Α και το μητρώο Β. Στο μητρώο Α είναι καταχωρημένα τα ιδιωτικά φροντιστήρια που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους (δηλαδή δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα) και στο μητρώο Β, είναι τα φροντιστήρια που έχουν εκκρεμότητα.  

Όσον αφορά τους διορισμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα,  το Υπουργείο Παιδείας είναι κάθετα ενάντια και απαγορεύει ρητώς οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί  να ασχολούνται με ιδιαίτερα μαθήματα το απόγευμα. Για το  θέμα, όλα τα Σχολεία είναι ενημερωμένα από την αρχή του χρόνου. 

Το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να αποστείλει επιστολή στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως καθώς και στο τμήμα Πυρασφάλειας να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά θέματα Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. 

Η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την έκδοση πιστοποιητικού. 

Εσωκλείεται υπόμνημα που έδωσε ο ΣΙΦΚ.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΣΙΦΚ)

Πρόεδρο και μέλη
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού
Ημερήσια Διάταξη Συνεδρίας 13.4.2022

ΘΕΜΑ:4. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης για τη χρήση υποστατικών ως ιδιωτικών φροντιστηρίων και η αδυναμία συμμόρφωσης με τις διατάξεις του περί της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων και για άλλα συναφή θέματα  Νόμου

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ)  λειτουργεί πέραν των 40 χρόνων, και ανήκει στη δύναμη του ΚΕΒΕ. Aγωνίζεται πάντοτε για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του και προσπαθεί όσον είναι δυνατό για την καλύτερη εφαρμογή της Νομοθεσίας, η οποία παρουσιάζει ορισμένα κενά για τα οποία θα αναφερθούμε πιο κάτω.

Όσον αφορά το θέμα που αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, συμφωνούμε ότι όντως παρατηρείται καθυστέρηση στην έγκριση των υποστατικών ως ιδιωτικών Φροντιστηρίων και θα πρέπει να αρμόδια τμήματα να δίνουν προτεραιότητα της αιτήσεις αυτές.

Eπί τη ευκαιρία θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη της επιτροπής και ορισμένα  άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

• Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί η ποινή για την παράνομη φροντιστηριακή εκπαίδευση ιδιαίτερα όταν ο καταγγελλόμενος είναι δημόσιος υπάλληλος. Οι υφιστάμενες ποινές δεν είναι αποτρεπτικές. 

• Αναγνώριση της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νόμιμα φροντιστήρια για σκοπούς μοριοδότησης. Ένας εκπαιδευτικός ο οποίος έχει πολλά πτυχία ή έχει πετύχει ψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις διορισίμων δεν μπορεί να υπερτερεί κάποιου που δούλεψε για χρόνια σε ένα εγκεκριμένο φροντιστήριο. Οι καθηγητές των φροντιστηρίων είναι έτοιμοι να προσφέρουν ψηλής ποιότητας εκπαίδευσης από την πρώτη ημέρα του διορισμού τους και με αυτό το τρόπο καταπολεμούμε την παρανομία και αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. 

• Είναι ρατσιστικό να απαγορεύεται ένας εξηνταοκτάχρονος να διδάσκει ή να διευθύνει ένα φροντιστήριο  ιδιωτικό όταν έχουμε αρχηγούς κρατών ογδοντάχρονους ή υπερήλικες C.E.O. σε ιδιωτικές εταιρείες. Γι’ αυτό το άρθρο 11 πργ 3 στο περί Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Νόμος Ν. 117(1) 2018 πρέπει να αφαιρεθεί.

• Όπως λειτουργούν τα ΚΙΕ, ξοδεύονται εκατομμύρια χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια καλή λύση είναι ο άπορος μαθητής να παρακολουθεί μαθήματα σε ένα νόμιμο ιδιωτικό φροντιστήριο και τα δίδακτρα να επιχορηγούνται από το κράτος, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή. Έτσι θα γίνεται καλύτερη διαχείριση των χρημάτων και θα προφέρεται καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης. Οι καθηγητές που εργοδοτούνται στα ΚΙΕ  θα μπορούσαν να απορροφηθούν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. 

Ευελπιστούμε ότι τα θέματα μας με θέληση και συζήτηση θα επιλυθούν. 
Είμαστε στη διάθεση σας .

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Νεοφύτου
Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΙΦΚ

 

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου με λειτουργούς του Υπουργείου παιδείας και τον Διευθυντή Δημοτικής εκπάίδευσης.
Κυρίαρχο θέμα ήταν η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για επέκταση του υποχρεωτικού/προαιρετικού ολοήμερου σχολείου όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια. 
Παράλληλα το Δ.Σ. συνεχίζει τις επαφές του με όλα πολιτικά κόμματα για να ακούσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς των μελών του Σ.Ι.Φ.Κ. για θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Δ.Σ. Σ.Ι.Φ.Κ.

Απεβίωσε ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, συνάδελφος και παλιός αγωνιστής για τα δίκαια μας.
Μέλος του ΣΙΦΚ εν τη γένεσει του και μέλος του Δ.Σ. επί προεδρίας Κολαρίδη, Φάκα και Κωνσταντίνου. Με την υποστήριξη του Συνδέσμου έκανε αμέτρητες διαλέξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσιάσεις για την δυσλεξία σε όλη την Κύπρο και Ελλάδα. Η προσφορά του είναι μεγάλη και ανιδιοτελής. Αιωνία του η μνήμη.
Δ.Σ. Σ.Ι.Φ.Κ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΦΚ, μετά και από την έξαρση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα παράνομα φροντιστήρια, έχει αποφασίσει να προσφέρει την δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου, να καταχωρούνται καταγγελίες ΑΝΩΝΥΜΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.sifk.org.cy/index.php/epikinonia/diereunisi-anwnimis-kataggelias

Οι καταγγελίες προς διερεύνηση μπορεί να αφορούν παράνομα φροντιστήρια που λειτουργούν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Παιδείας σε σπίτια, σε ενοικιαζόμενα ή ιδιόκτητα υποστατικά από ιδιώτες καθηγητές, διορισμένους ή αδιόριστους εκπαιδευτικούς κτλ.

Τα αδειούχα Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Εκπαιδευτικά Κέντρα είναι αναρτημένα στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας και μπορείτε να τα βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.moec.gov.cy/idiotiki_ekpaidefsi/katalogoi_scholeion_frontistirion.html

Για όλες τις ανώνυμες καταγγελίες θα γίνεται αρχική διερεύνηση από το ΔΣ του Συνδέσμου και θα προωθούνται στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

 

Προεδρείο:  Ηρόδοτος Νεοφύτου

                  Νικόλας Μορφίτης

Παρόντες : ως το εσώκλειστο παρουσιολόγιο 

Πρακτικά  : Γιάννα Πελεκάνου  Εκτ. Γραμματέας

Ο πρόεδρος αφού καλωσόρισε τα μέλη, αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΔΣ τη χρονιά που πέρασε.

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπουργό Παιδείας, τους επιδημιολόγους καθώς και στην τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αιτώντας παράταση ενός έτους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συμμόρφωση όλων των φροντιστηρίων με τη νέα νομοθεσία. Επίσης, ανέφερε  ότι οι θέσεις του ΣΙΦΚ παρουσιάστηκαν σε  πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών. Είχαμε στενή συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Γονέων καθώς και με τα μέλη μας.

Το ΚΕΒΕ υπήρξε αρωγός στις προσπάθειές μας όσον αφορά τα πακέτα στήριξης των μελών μας από το Υπουργείο Οικονομικών και το ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτή του την ενέργεια.

Ακολούθως ο πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρία με τον Υπουργό τα οποία ήταν: 

  • Ευθυγράμμιση της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για τα  Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά κέντρα (Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.) με τα Δημόσια σχολεία, για αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Συμμετοχή υπό το καθεστώς του παρατηρητή στη Συμβουλευτική Επιτροπή  Ι.Φ
  • Κατάργηση της πρόνοιας του νόμου που αναφέρει ότι ένας εξηνταοκτάχρονος εκπαιδευτικός δεν δικαιούται να διευθύνει ένα φροντιστήριο.
  • Πάταξη παρανομίας ειδικά από διορισμένους καθηγητές.
  • Αναγνώριση της υπηρεσίας, για σκοπούς μοριοδότησης εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε νόμιμα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ

Σχετικά με τη συμμετοχή παρατηρητή του ΣΙΦΚ στη Συμβουλευτική Επιτροπή, ο πρόεδρος ανάφερε ότι ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό αντίκειται στη νομοθεσία. (Ν76(Ι)2010 ) και δεν μπορεί να  είναι εφικτό.

Όσον αφορά την κατάργηση της πρόνοιας για τους εξηνταοκτάχρονους, ο πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι βουλευτές, ώστε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του νόμου.

Όσον αφορά τη μοριοδότηση θα πρέπει να διαβουλευθούμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Όσον αφορά το θέμα με τους παράνομους (είτε διορισμένους στο δημόσιο ή αδιόριστους) κατά τη συνάντηση με το Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας,  αναφέρθηκε  στη μάστιγα των παράνομων φροντιστηρίων και στην ταυτόχρονη φοροδιαφυγή που διαπράττουν.

Ο Βοηθός Αρχηγός κατανοώντας το πρόβλημα, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και διόρισε ένα υπεύθυνο άτομο στο οποίο θα παραδίδονται ιδιοχείρως οι καταγγελίες και μας υποσχέθηκε  ότι θα μας  ενημερώνει για την πορεία τους.

Όσον αφορά τις καταγγελίες η Γ.Σ αποφάσισε όπως ετοιμαστεί ηλεκτρονικό έντυπο καταγγελίας το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙΦΚ, όπου θα μπορούν να γίνουν οι καταγγελίες, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, εσωκλείοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία. Κατόπιν θα εξετάζονται από το Δ.Σ. και ακολούθως θα παραδίδονται στο υπεύθυνο άτομο, για τις καταγγελίες. 

Υποσχέθηκαν από την αστυνομία ότι θα υπάρχει πλήρης εχεμύθεια και δεν θα υπάρξει καμία διαρροή. Επίσης μας επεσήμαναν  ότι οι ποινές πρέπει να είναι αποτρεπτικές και είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Ακολούθως ο κ. Μορφίτης ενημέρωσε για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, δίδοντας έμφαση κυρίως στα υποχρεωτικά ολοήμερα. Αυτή η μεταρρύθμιση, είπε, σίγουρα είναι εις βάρος των φροντιστηρίων, παραθέτοντας όλα τα επιχειρήματα. 

Ακούστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις των μελών όσον αφορά τα  μαθήματα που θα διεξάγονται, ποιες ώρες, ποιοι καθηγητές θα είναι εκεί, την καταλληλότητα των υποδομών κ.α.

Αν εφαρμοστεί το υποχρεωτικό ολοήμερο θα δημιουργηθούν προβλήματα. Δεν θα επιτρέπεται στα παιδιά να φεύγουν για να πάνε στα φροντιστήρια τους και αυτό είναι εις βάρος των Ι.Φ. αλλά και των διάφορων άλλων δραστηριοτήτων  (μουσική, μπαλέτο, ποδόσφαιρο κλπ). Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να διευθετηθούν συναντήσεις με τους Συνδέσμους ή Ακαδημίες, για να συζητηθεί το πρόβλημα.

Η Γ.Σ αποφάσισε ότι το έργο του ΣΙΦΚ (δηλ. όλες οι ενέργειες) να αναρτώνται στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να ενημερώνονται  τα μέλη.

Η ώρα 11.30 π.μ. προσήλθε και ο κ. Γιώργος Κουτσίδης υπεύθυνος των Φροντιστηρίων στο Υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας και αυτός το μεγάλο θέμα που υπάρχει με τους παράνομους, αναφερόμενος και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το βοηθό αστυνομίας κατά τη συνάντηση στην οποία ήταν παρών. 

Ο κ. Κουτσίδης υποσχέθηκε ότι θα σταλεί επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας στου Δήμους και θα ζητείται κατάλογος με τα φροντιστήρια που πληρώνουν τέλη στο Δήμο, έτσι ώστε να μπορούν να εξακριβωθούν τα παράνομα. 

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να σταλεί επιστολή στη Βουλή για τροποποίηση του Νόμου, όσον αφορά τις ποινές των παράνομων

Ακολούθως ο κ Κουτσίδης απάντησε σε ερωτήματα των μελών. 

 

Το Δ.Σ. του ΣΙΦΚ στα πλαίσια προγραμματισμένων συναντήσεων/διαβουλεύσεων για ενδεχόμενες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, υφιστάμενα προβλήματα/διαδικασίες που αφορούν την λειτουργία και προώθηση των κοινών συμφερόντων των μελών του Συνδέσμου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. συναντήθηκε με Υπουργό Παιδείας και Προϊστάμενο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στις 13/09/2021 στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου, δύο λειτουργοί από το Γραφείο του Υπουργού, ο Προϊστάμενος Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Δρ Γιώργος Κουτσίδης.

Εκ μέρους του ΣΙΦΚ παρέστησαν ο προέδρος κ. Ηρόδοτου, τέσσερα μέλη από το Δ.Σ. και η γραμματέας του ΣΙΦΚ από το ΚΕΒΕ.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΣΙΦΚ, και ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

1. Ευθυγράμμιση της πολιτικής σε Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Κέντρα (Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.), για αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δημόσια σχολεία
2. Συμμετοχή υπό το καθεστώς του παρατηρητή στην Συμβουλευτική Επιτροπή Ιδιωτικών Φροντιστηρίων (ΣΕΙΦ)
3. Κατάργηση της πρόνοιας του νόμου που λέει ότι ένας εξηνταοκτάχρονος (68) εκπαιδευτικός δεν δικαιούται να διευθύνει ένα φροντιστήριο
4. Τρόποι αντιμετώπισης της παρανομίας από παράνομα ‘’Φροντιστήρια’’, από διορισμένους καθηγητές
5. Αναγνώριση της υπηρεσίας για σκοπούς μοριοδότησης εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε νόμιμα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.

Δ.Σ. ΣΙΦΚ

 

Καταδικαστέες και απαράδεκτες είναι επίσης πράξεις βίας και προπηλακισμού εναντίων εκπαιδευτικών.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι δεύτεροι σε ιερότητα χώροι και πράξεις σαν τις προαναφερόμενες πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα από ΟΛΟΥΣ.

ΔΣ ΣΙΦΚ

https://www.sigmalive.com/news/local/877450/zakakiekriksi-ta-ksimeromata-se-dimotiko-zimies-se-aithousesampekklisia
https://www.sigmalive.com/news/local/877458/deftera-fotia-sto-dimotiko-kato-ta-xeria-apo-ta-paidia-mas

 

Αναζήτηση Μαθημάτων