Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22 889759

                                                            Λευκωσία  19/2/2021 

Προς Επιδημιολογική Ομάδα 

Αγαπητή κα.Πανά,
Αγαπητέ κ. Ανδρέου,

Καταρχάς, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέσατε για να εκφράσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας, ως εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, σχετικά με το μείζον θέμα της συνεχιζόμενης αναστολής εργασιών των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. 

Σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί, επιθυμούμε να διατυπώσουμε τα ακόλουθα:

Με τη συνεχιζόμενη αναστολή εργασιών των Ι.Φ δίνεται η εντύπωση παραγκωνισμού και απομόνωσης ενός κλάδου επαγγελματιών που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής εκπαίδευσης και παιδείας, αφού όπως όλοι γνωρίζετε για την ίδρυση και λειτουργία τους, είναι αρμόδιο το ΥΠΠΑΝ. Τα Ι.Φ είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που ελέγχονται και λειτουργούν υπό το ΥΠΠΑΝ. Τα Ι.Φ είναι χώροι εκπαίδευσης σύμφωνης και εναρμονισμένης με τα αναλυτικά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αποτελούν χώρους απογευματινής απασχόλησης, αλλά χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενίσχυσης των μαθητών και μαθητριών της Κύπρου. 

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι ενώ τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά, τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν κανονικά, αποδεικνύει, πρώτον, την αναλγησία της πολιτείας για τα Ι.Φ και δεύτερον, φανερώνει τις ανισότητες που δημιουργεί με τις αποφάσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται ανισότητες και επαγγελματικές και εκπαιδευτικές.  Έτσι δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων, ενώ η παραπαιδεία ανθίζει ελεύθερα. 

Θα θέλαμε επίσης να ανταπαντήσουμε στην άποψη που θέλει τα φροντιστήρια χώρους ανάμειξης μαθητών και ακολούθως επικίνδυνους για την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Η ανάμειξη μαθητών γίνεται ήδη με την επαναλειτουργία των σχολείων, των δημοτικών και  των  Λυκείων,  αφού σε κάθε τάξη συνυπάρχουν τουλάχιστον 20 μαθητές/τριες, ενώ στα διαλείμματα γίνεται πολύ δύσκολη η τήρηση των πρωτοκόλλων. Από την άλλη, οι μαθητές ανά τάξη και αίθουσα στα Ι.Φ είναι σίγουρα λιγότεροι σε σύγκριση με τον αριθμό των μαθητών  στις σχολικές τάξεις και επομένως, θα γίνεται καλύτερος έλεγχος όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών  πρωτοκόλλων. 

Τέλος, το κλείσιμο των χώρων παιδείας και μόρφωσης, όπως δήλωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να είναι ύστατο μέτρο, στην Κύπρο ωστόσο  τα Ι.Φ θα ανοίξουν την ύστατη στιγμή. Επομένως, ως φορείς παιδείας και εκπαίδευσης αιτούμαστε να ξαναλειτουργήσουμε, δεν ζητάμε καλύτερη αλλά ίση μεταχείριση

Ως εκ τούτου, παραθέτουμε τα ακόλουθα ως μέτρα για την άμεση επανέναρξη των εργασιών μας:

1) Σταδιακή επαναλειτουργία στη βάση της επαναλειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης. Νοείται ότι προτιθέμεθα να επαναλειτουργήσουμε τηρώντας την συνδυαστική εργασία, με φυσική παρουσία  και εξ αποστάσεως εργασίας μερίδας εργαζομένων μας .    
2) Να δοθεί προτεραιότητα στην ειδική εκπαίδευση και Λογοθεραπεία, ώστε να διεξάγονται τα ατομικά μαθήματα, αφού οι μαθητές που χρήζουν τέτοιου είδους θεραπείες δεν μπορούν να παραμένουν για τόσο διάστημα αδρανείς. Στα δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία οι θεραπείες αυτές έχουν αρχίσει από τις 29/01/2021.
3) Χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές/τριες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των φροντιστηρίων. 

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Ηροδότου
Πρόεδρος

 

 Λευκωσία,15 Φεβρουαρίου 2021

 

Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Νίκο Αναστασιάδη
Προεδρικό Μέγαρο
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη  λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρείται μεταξύ της δημόσιας υγείας και οικονομίας, κάτι που απαιτεί συλλογική προσπάθεια.

Αναντίρρητα οι προσπάθειες αυτές πρέπει να είναι ισοβαρείς και ισοζυγισμένες ούτως ώστε να μην αδικηθεί κανένας.

Από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, βάσει διατάγματος, τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια έκλεισαν ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία συνέχισαν τη λειτουργία τους μέχρι την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με συνεπακόλουθο το κλείσιμο όλων των σχολείων.

Το νέο διάταγμα επέτρεψε τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων αλλά όχι τη λειτουργία των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων με τη δικαιολογία ότι στα Ιδιωτικά Φροντιστήρια προσέρχονται μαθητές από διάφορα σχολεία και υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει και στις παιδικές λέσχες και στην απογευματινή απασχόληση οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, με μεγάλο αριθμό μαθητών να βρίσκεται στον ίδιο χώρο για πολλές ώρες εν αντιθέσει με τα φροντιστηριακά μαθήματα τα οποία διαρκούν πολύ λιγότερο. Παρομοίως, το ανάλογο ρίσκο διατρέχουν και τα Ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές από πολλές κοινότητες καθώς επίσης και τα μαθήματα ειδικής εκπαίδευσης. Με βάση τα προαναφερθέντα, γιατί λοιπόν στοχοποιούνται τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια, μόνο εκεί γίνεται συγχρωτισμός και τίθεται η δημόσια υγεία εν κινδύνω;

Θεωρούμε επίσης ότι τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια λανθασμένα έχουν τοποθετηθεί κάτω από τον τίτλο κοινωνικές δραστηριότητες αφού δεν κάνουμε μαθήματα χορού, ζωγραφικής, κ.λ.π. αλλά μαθήματα σε παιδιά που πρόκειται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή ενήλικες που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους. Αντίθετα οι λέσχες και η απογευματινή απασχόληση θα πρέπει να θεωρούνται κοινωνικές δραστηριότητες αφού δεν παρέχουν εκπαίδευση.

Αντιφατικό είναι το γεγονός ότι ένας ενήλικας θα μπορούσε να βρεθεί ταυτόχρονα κάτω από την ίδια στέγη με άλλα 20 – 50 άτομα ( χώρος εργασίας, εκκλησίες, θέατρα, σινεμά, mall ) αλλά δεν μπορεί να έρθει σ’ εμάς που λειτουργούμε τμήματα των 7-10 ατόμων και τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μερίδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας φέρουμε κι εμείς αλλά θα πρέπει να μας το επιτρέψετε ,αφού θα επιστρέψουν στις εργασίες τους χιλιάδες άνεργοι καθηγητές και δάσκαλοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή πληρώνονται από τα επιδόματα.

Νιώθουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι ο κλάδος των χιλιάδων συναδέλφων στη φροντιστηριακή εκπαίδευση τυγχάνει δυσμενούς διάκρισης και ζητούμε την παρέμβαση σας για να διορθωθεί η αδικία εις βάρος μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Νεοφύτου,
Πρόεδρος ΣΙΦΚ


Κοιν.:  Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του ΠτΠ κ.Bικτωρα Παπαδόπουλο 
          Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης.
          Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη

 

17/2/2021

Προς: Όλα τα Μέλη Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου ΣΙΦΚ
Από: Διοικητικό Συμβούλιο ΣΙΦΚ

Αγαπητά μέλη του ΣΙΦΚ,

Τα πιο κάτω είναι η επίσημη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΣΙΦΚ για διάφορα σημαντικά θέματα που αφορούν την περίοδο ανάληψης καθηκόντων, 6/12/2020, του νέου ΔΣ μέχρι σήμερα.

Δράσεις του ΔΣ του ΣΙΦΚ 

Μέσα σε δύο μήνες έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις και στάλθηκαν επιστολές στους ακόλουθους φορείς/άτομα για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο καθώς και τα σχέδια στήριξης λόγω της πανδημίας:

  1.  Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
  2.  Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
  3. Επιτροπή Παιδείας της Βουλής
  4. Υπουργείο Οικονομικών
  5. Υπουργείο Εργασίας
  6. Υπουργείο Υγείας
  7. ΚΕΒΕ
  8. Επιδημιολογική ομάδα

Επίσης, 

1. Έγινε παρουσίαση των θέσεων του ΣΙΦΚ σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια

2. Συζητήθηκε με το Υπουργείο Παιδείας το θέμα παράτασης της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών/αδειών για ένταξη των φροντιστηρίων στο Μητρώο Α.

3. Έγινε επαναλειτουργία του επίσημου email του ΣΙΦΚ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μετά από πολλά χρόνια που ήταν απενεργοποιημένο και δεν απαντούσε κανείς τα email που λαμβάνονταν.

4. Έχουν γίνει επικαιροποιήσεις στην ιστοσελίδα του ΣΙΦΚ www.sifk.org.cy με νέα στοιχεία, π.χ. μαθήματα που προσφέρουν τα φροντιστήρια, τηλέφωνα και προσθήκη νέων φροντιστηρίων.

5. Έχει δημιουργηθεί από τη αρχή νέα σελίδα του ΣΙΦΚ στο Facebook για προβολή, άμεση επαφή και ενημέρωση των μελών μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου.

Αναφορικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην σύσταση του ΔΣ του ΣΙΦΚ

Κατόπιν γνωμάτευσης (επισυνάπτεται) του  κ. Πούγιουρου, δικηγόρου του ΣΙΦΚ, το ΔΣ του ΣΙΦΚ έχει δράσει ως  εξής :

1.  Τα μέλη του ΔΣ, Αντώνης Μάρκου και Μαριλένα Χατζηαντώνη διαγράφηκαν αυτόματα από το ΔΣ, λόγω του ότι προέρχονται από φροντιστήρια τα οποία  είναι εμπορικές επωνυμίες, που δεν δικαιούνται να είναι μέλη του ΔΣ εκτός και αν η εμπορική επωνυμία είναι εγγεγραμμένη στο όνομα τους. Κατά την ημέρα των εκλογών, 6/12/2020, τα δυο αυτά μέλη δεν είχαν ενημερωθεί ούτε από το ΚΕΒΕ ούτε  από το προηγούμενο ΔΣ ότι δεν είχαν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το νέο ΔΣ, ούτε καν ως εκπρόσωποι των φροντιστηρίων που τους έστειλαν με βάση το έντυπο εγγραφής στον ΣΙΦΚ που αναφέρει ‘Υπεύθυνος για σκοπούς Συνδέσμου’.

2.  Το μέλος του ΔΣ, Λία Λεβέντη διαγράφηκε αυτόματα από το ΔΣ, λόγω του ότι δεν παραβρέθηκε σε 3 συνεχόμενες συνεδρίες.

3.  Το μέλος του ΔΣ, Χαράλαμπος Παπαγιάννης διαγράφηκε από το ΔΣ και από μέλος του ΣΙΦΚ κατόπιν ψηφοφορίας  μιας και ο κ. Παπαγιάννης λειτουργούσε δυο φροντιστήρια χωρίς κανένα να κατέχει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. Το ένα φροντιστήριο είχε διαφορετική δηλωμένη διεύθυνση στο Υπουργείο Παιδείας από την πραγματική που λειτουργούσε. Το δεύτερο δεν ήταν καθόλου δηλωμένο στο Υπουργείο Παιδείας ως παράρτημα. Δόθηκε αρκετός χρόνος στον κ. Παπαγιάννη για να προσκομίσει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, πράγμα το οποίο δεν έπραξε. Παρόλα αυτά ο κ. Παπαγιάννης συμμετείχε στο τέως και στο νυν ΔΣ εις γνώσιν του κ. Ψαρά.

4.  Το μέλος του ΔΣ, Απόστολος Ψαράς διαγράφηκε από το ΔΣ μετά από ψηφοφορία  των μελών του ΔΣ, μιας και  διέγραψε την προηγούμενη σελίδα του ΣΙΦΚ στο Facebook κάνοντας κατάργηση δημοσίευσης (unpublish page). Δόθηκε αρκετός χρόνος στον κ. Ψαρά για να επαναφέρει την ιστοσελίδα του ΣΙΦΚ στο Facebook, πράγμα που δεν έπραξε. Το ΔΣ εισηγήθηκε στον κ. Ψαρά όπως αποβληθεί για 3 μήνες για τις πράξεις του και να απολογηθεί γραπτώς, πράγμα το οποίο είπε ότι  δεν πρόκειται να κάνει. Ο ΣΙΦΚ αποτάθηκε επίσημα στο Facebook όπου έλαβε επίσημη ενημέρωση για το τι πραγματικά συνέβη, δηλαδή ότι ο προηγούμενος διαχειριστής, κ. Ψαράς, έκανε unpublish page ηθελημένα. Επισυνάπτεται η απάντηση του Facebook. Ακολούθως ο ΣΙΦΚ, δημιούργησε καινούργια ιστοσελίδα στο Facebook για την οποία  είχατε ενημερωθεί σε προηγούμενο email. 

Καθυστέρηση εγγραφής νέων μελών

1. Η καθυστέρηση στην έγκριση των νέων μελών ήταν υποχρεωτική  λόγω του χρόνου που απαιτείτο για να προσκομιστούν  οι νομικές γνωματεύσεις από τον κ. Πούγιουρο.  Αν το ΔΣ λάμβανε οποιεσδήποτε αποφάσεις για επίσημη έγκριση των νέων μελών πριν τις προαναφερθέντες αποχωρήσεις από το ΔΣ, οι αποφάσεις αυτές θα κρίνονταν ως παράνομες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Παπαγιάννη και κ. Ψαρά.

2. Παρόλο που δεν υπήρχε επίσημη έγκριση των νέων μελών, είχαν διευθετηθεί τα πιο κάτω:

• Τα νέα μέλη λάμβαναν κανονικά ενημέρωση για όλα τα θέματα μέσω email

• Τα νέα μέλη είχαν όλα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙΦΚ με τις πληροφορίες επικοινωνίας τους

• Το λογιστήριο του ΚΕΒΕ μετέφερε για το 2021 τις οποιεσδήποτε πληρωμές συνδρομών είχαν γίνει, για νέα μέλη, το 2020

Να σημειωθεί ότι η λίστα με τα νέα μέλη περιείχε Φροντιστήρια τα οποία ήδη μέλη και ότι ΔΣ του ΣΙΦΚ δεν έχει λάβει καμία γραπτή επιστολή ή email από τα νέα μέλη που να εκφράζει οποιοδήποτε παράπονο.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την ούτω καλούμενη ‘Παγκύπρια Ένωση Ιδιωτικών Φροντιστηρίων’;

1. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην πιο πάνω σελίδα στο Facebook πηγάζουν αποκλειστικά από άτομο/α που ήταν στο ΔΣ και γνωρίζουν λεπτομερώς τι είχε ειπωθεί κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΣΙΦΚ.

2. Επισυνάπτονται  μερικές  από τις ψηφιακές αποδείξεις που έχουμε στην κατοχή μας από ειδικό στον τομέα Information Security and Forensics, που αποδεικνύουν ότι το Eurostudies Cyprus (ιδιοκτησίας του κ. Παπαγιάννη) είναι ο δημιουργός σχεδόν όλων των εικόνων καθώς και ιδιοκτήτης του Google Drive (Κάτοχος - Owner) του PDF (Επιστολή Ψαρά.pdf) που απέστειλε στο email των μελών και αναρτήθηκε δημόσια στην σελίδα της ‘Παγκύπρια Ένωση Ιδιωτικών Φροντιστηρίων’.   

3. Ο σκοπός της ούτω καλούμενης ‘ Ένωσης ’ είναι ένας: η διάσπαση του κλάδου και η κατάληψη της προεδρίας.

Νομικά δικαιώματα ΣΙΦΚ
Ο ΣΙΦΚ επιφυλάσσεται όλων των νομικών του δικαιωμάτων και θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου. Επίσης, θα σταλεί ενημέρωση σε όλα τα κόμματα και αρμόδιους φορείς για την δράση των ατόμων που εμπλέκονται πίσω από τις αναρτήσεις στο Facebook στην σελίδα ‘Παγκύπρια Ένωση Ιδιωτικών Φροντιστηρίων’.

Θέματα που αφορούν το φροντιστήριο του προέδρου του ΣΙΦΚ
Η παρούσα επιστολή αφορά την απάντηση του ΔΣ του ΣΙΦΚ στα διάφορα θέματα που έχουν αναφερθεί από τρίτα άτομα. Για τα θέματα τα οποία  αφορούν προσωπικά το φροντιστήριο του προέδρου του ΣΙΦΚ, στάλθηκε ξεχωριστή επιστολή από τον πρόεδρο. 

 Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΙΦΚ

  Γνωμάτευση Δικηγόρου 27-1-21

  Attachments Google Drive Facebook

 CY Technolgoy Sifk Facebook

 

 

16/2/2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά έχω γίνει στόχος κακόβουλων σχολίων. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει αρχίσει να γίνεται όχι μόνο κουραστικό αλλά και εκνευριστικό για όλους μας επειδή όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε άλλα πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε. Εντούτοις είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω επομένως ζητώ την κατανόηση και υπομονή σας. 

Στις 06/12/2020 πραγματοποιήθηκε Γ.Σ του ΣΙΦΚ για εκλογές προς ανάδειξη νέου Δ.Σ. Κάποια άτομα που προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και αρχηγό τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΙΦΚ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καμία οργανική θέση στο Δ.Σ και παρέμειναν απλά μέλη, κάτι που τους εξόργισε ιδιαίτερα. 

Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές 06/12/2020 ήρθε το διάταγμα για κλείσιμο των φροντιστηρίων και κάλεσα έκτακτη συνεδρίαση για γρήγορη και άμεση αντίδραση ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας. Όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά εκτός από δύο άτομα, οι οποίοι μας κατηγόρησαν ότι δεν τους δώσαμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν. Αυτό συνέβηκε και στις επόμενες συνεδριάσεις και τα συγκεκριμένα άτομα πρόβαλαν ανούσια κωλύματα με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν οποιαδήποτε άμεση και αποτελεσματική αντίδραση με απώτερο σκοπό να φανεί το υφιστάμενο Δ.Σ κατώτερο των περιστάσεων. 

Με κατηγορούν ότι στεγάζω παράνομες δραστηριότητες στο φροντιστήριο μου και ότι τυγχάνω κάλυψης από την αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας. Το Lighthouse είναι ανεξάρτητη νομική οντότητα που κατέχει άδεια φροντιστηρίου από το Υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει σχετική συμφωνία ενοικιαστηρίου μεταξύ εμένα και του Lighthouse και αφορά αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Οποιοσδήποτε θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αποταθεί απευθείας στο Lighthouse, μιας και η λειτουργία του δεν εμπίπτει στις δικές μου επιχειρηματικές αρμοδιότητες.

Η αναφορά που γίνεται ότι έχω οικονομικά συμφέροντα είναι ανυπόστατη διότι εγώ δεν έχω να προωθήσω οποιεσδήποτε εξετάσεις ή βιβλία ή υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει την αντίδραση του Donald Trump αφού χάνοντας τις εκλογές μίλησε για καλπονοθεία, έβαλε τους τραμπούκους του να βεβηλώσουν το καπητώλιο και ύστερα υποσχέθηκε στους οπαδούς του επάνοδο στην πολιτική με το δικό του κόμμα. Παρόμοια παιχνίδια παίζονται τώρα με την προσπάθεια μερικών να δημιουργήσουν νέο σύνδεσμο ιδιωτικών φροντιστηρίων. Ο ιθύνων νους χρησιμοποιεί Γκεμπελικές μεθόδους για σπίλωση του ονόματος μου και κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση. Λέει ψέματα ότι δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να επιθεωρήσει το χώρο για παραβίαση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου διότι ήταν εκεί και παρακολουθούσαν. Λέει ψέματα ότι τυγχάνω κάλυψης από την Αστυνομία και το Υπουργείο. Επίσης, παραπλανητικά αφήνει να νοηθεί ότι οι φωτογραφίες των παιδιών που παράνομα τράβηξε είναι μαθητές του Φροντιστηρίου μου. Οι δικηγόροι μου ετοιμάζουν αγωγή λιβέλου κατά του κυρίου αυτού που εκδικείται επειδή αποβλήθηκε από τον ΣΙΦΚ για δύο λόγους, α) από το 2012 λειτουργεί δύο Φροντιστήρια χωρίς έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, β) ανάρμοστη συμπεριφορά διότι έβριζε και απειλούσε μέλη του ΔΣ του ΣΙΦΚ.  

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τέτοια άτομα είναι να τους αγνοήσετε διότι οι στόχοι και επιδιώξεις τους δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του ΣΙΦΚ. 

Αν κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο προσωπικό μου τηλέφωνο 99604840. 

Ευχαριστώ,
Ηρόδοτος Νεοφύτου
Herodotus Institutes

 

03 Φεβρουαρίου 2021

Προς κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, Υπουργό Υγείας,

Λευκωσία

Έντιμε κ. υπουργέ,

Ως νεοσύστατο συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, αναγνωρίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από το υπουργείο σας, όσο και από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αναμένουμε και εμείς με αγωνία το κάθε νέο διάταγμα και τον τρόπο που θα επηρεάσει τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Είναι κατανοητό ότι ο καθένας μας έχει τις δικές του ευθύνες και υποχρεώσεις στον αγώνα κατά του Κορονοιού, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών αλλά και των παραγωγικών τάξεων.

Ως φροντιστηριούχοι θεωρούμε καταρχήν ότι υφίσταται μια άνιση αντιμετώπιση μας από την επιδημιολογική ομάδα όταν από την μια η πρωινή φοίτηση στα δημόσια σχολεία θα συνεχιστεί κανονικά ενώ από την άλλη η απογευματινή εκπαίδευση στα φροντιστήρια με φυσική παρουσία απαγορεύεται εντελώς . Το αίσθημα αυτό της αδικίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι σε μια τάξη δημοσίου σχολείου φοιτούν ταυτόχρονα περίπου 20-25 παιδιά, ενώ σε μια τάξη που διεξάγεται κάποιο φροντιστηριακό μάθημα, ο μέγιστος αριθμός των μαθητών δεν υπερβαίνει τους 12.

Επιπρόσθετα, η επαναλειτουργία των λεσχών απογευματινής απασχόλησης ήταν σαφώς ένα βήμα του κράτους προς την ορθή κατεύθυνση προκειμένου να μπορέσουν και οι γονείς να εργαστούν κατά τα απογεύματα. Με τον ίδιο τρόπο και στην βάση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων ιδίων κλάδων ζητούμαι όπως λειτουργήσουν τόσο οι λέσχες που είναι ενταγμένες σε ιδιωτικά Φροντιστήρια, όσο και τα ιδιωτικά Φροντιστήρια, αφού ο κίνδυνος διασποράς είναι ο ίδιος (αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας).

Παρακαλώ όπως επίσης λάβετε υπόψιν ότι στα ιδιωτικά φροντιστήρια δεν φοιτούν μόνο ανήλικοι αλλά και ενήλικες από 18 μέχρι 50 ετών όπου παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών, λογιστικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολλά άλλα μαθήματα, είτε για να αυξήσουν τις πιθανότητες εργοδότησης τους είτε για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ευελπιστούμε ότι οι επερχόμενες χαλαρώσεις θα είναι επαρκώς τεκμηριωμένες προκειμένου να διασφαλίζουν την ισονομία, τη δίκαιη μεταχείριση μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικονομίας και δεν θα επηρεάζουν την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κλείνοντας, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς ως Σύνδεσμος εάν μας δίνατε την ευκαιρία για μια ολιγόλεπτη διαδικτυακή συνάντηση μαζί σας προκειμένου να ακούσετε και τις δικές μας απόψεις επί του θέματος.

Κοινοποιήσεις:
κ. Κωνσταντίνο Τσιουτή, Επικεφαλής Επιδημιολογικής ομάδας,
κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, Πρόεδρο ΚΕΒΕ
Δρ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παιδείας

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Νεοφύτου
Πρόεδρος Δ.Σ.

03 Φεβρουαρίου 2021

Προς κ. Π. Προδρόμου, Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Λευκωσία

Έντιμε κ. υπουργέ,

Ως νεοσύστατο συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, αναγνωρίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από το υπουργείο σας, όσο και από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αναμένουμε και εμείς με αγωνία το κάθε νέο διάταγμα και τον τρόπο που θα επηρεάσει τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Είναι κατανοητό ότι ο καθένας μας έχει τις δικές του ευθύνες και υποχρεώσεις στον αγώνα κατά του Κορονοιού, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών αλλά και των παραγωγικών τάξεων.

Ως φροντιστηριούχοι θεωρούμε καταρχήν ότι υφίσταται μια άνιση αντιμετώπιση μας από την επιδημιολογική ομάδα όταν από την μια η πρωινή φοίτηση στα δημόσια σχολεία θα συνεχιστεί κανονικά ενώ από την άλλη η απογευματινή εκπαίδευση στα φροντιστήρια με φυσική παρουσία απαγορεύεται εντελώς . Το αίσθημα αυτό της αδικίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι σε μια τάξη δημοσίου σχολείου φοιτούν ταυτόχρονα περίπου 20-25 παιδιά, ενώ σε μια τάξη που διεξάγεται κάποιο φροντιστηριακό μάθημα, ο μέγιστος αριθμός των μαθητών δεν υπερβαίνει τους 12.

Επιπρόσθετα, η επαναλειτουργία των λεσχών απογευματινής απασχόλησης ήταν σαφώς ένα βήμα του κράτους προς την ορθή κατεύθυνση προκειμένου να μπορέσουν και οι γονείς να εργαστούν κατά τα απογεύματα. Με τον ίδιο τρόπο και στην βάση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων ιδίων κλάδων ζητούμαι όπως λειτουργήσουν τόσο οι λέσχες που είναι ενταγμένες σε ιδιωτικά Φροντιστήρια, όσο και τα ιδιωτικά Φροντιστήρια, αφού ο κίνδυνος διασποράς είναι ο ίδιος (αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας).

Παρακαλώ όπως επίσης λάβετε υπόψιν ότι στα ιδιωτικά φροντιστήρια δεν φοιτούν μόνο ανήλικοι αλλά και ενήλικες από 18 μέχρι 50 ετών όπου παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών, λογιστικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολλά άλλα μαθήματα, είτε για να  αυξήσουν τις πιθανότητες εργοδότησης τους είτε για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ευελπιστούμε ότι οι επερχόμενες χαλαρώσεις θα είναι επαρκώς τεκμηριωμένες προκειμένου να διασφαλίζουν την ισονομία, τη δίκαιη μεταχείριση μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικονομίας και δεν θα επηρεάζουν την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κλείνοντας, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς ως Σύνδεσμος εάν μας δίνατε την ευκαιρία για μια ολιγόλεπτη διαδικτυακή συνάντηση μαζί σας προκειμένου να ακούσετε και τις δικές μας απόψεις επί του θέματος.

Κοινοποιήσεις:
κ. Κωνσταντίνο Τσιουτή, Επικεφαλής Επιδημιολογικής ομάδας,
κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, Πρόεδρο ΚΕΒΕ
Δρ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παιδείας

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Νεοφύτου
Πρόεδρος Δ.Σ.

 Μετά την εξαγγελία των νέων διαταγμάτων φάνηκε για άλλη μια φορά οτι η επιδημιολογική ομάδα δεν είναι σωστά ενημερωμένη όσον αφορά την λειτουργία των φροντιστηρίων.

Οι εκκλήσεις μας για ίση μεταχείριση έπεσαν και πάλι στο κενό. Τα φροντιστήρια είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης και δεν μπορούν να μπουν κάτω από τον τίτλο ″κοινωνικές δραστηριότητες″.

Είμαστε κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και λειτουργούμε με ολιγάριθμα τμήματα. Με ποια λογική λοιπόν, επιτρέπεται να λειτουργούν οι παιδικές λέσχες και μελετητήρια αλλά όχι αυτά που στεγάζονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Εκεί δηλαδή δεν γίνεται συγχρωτισμός; 

Μόνο στα ιδιωτικά φροντιστήρια τίθεται η δημόσια υγεία εν κινδύνω; Αν μη τη άλλο, γιατί να μην επιτρέπεται η φυσική παρουσία ενός εκπαιδευτή και ενός μαθητή στο ίδιο χώρο; Δεν ζητάμε ευνοϊκή αλλά ίση μεταχείριση. 

Ότι ισχύει για τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία να ισχύει και για τα ιδιωτικά φροντιστήρια διότι η μόνη διαφορά που έχουν μεταξύ τους είναι ότι τα ιδιωτικά φροντιστήρια λειτουργούν απογεύματα με πιο μικρό αριθμό μαθητών στις τάξεις. 

 

 

Ηρόδοτος Νεοφύτου
Πρόεδρος ΣΙΦΚ

 

Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη

ΑΠΟ: Αιμίλιο Μιχαήλ, Διευθυντή Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων

ΘΕΜΑ: Ειδικό Σχέδιο Χορηγίας για επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους για φροντιστήρια, σχολές χορού και ωδεία

Αγαπητά Μέλη,

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις από σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, για το ειδικό σχέδιο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που εξαιρούνται εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ.Συγκεκριμένα, δικαιούχοι για συμμετοχή στο Σχέδιο είναι τα Εγκεκριμένα Ιδιωτικά Φροντιστήρια, εγγεγραμμένα στο Μητρώο που τηρείται σύμφωνα με τον περί Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων Νόμο του 1971, ωδεία/μουσικές σχολές, σχολές χορού και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στην περίπτωση δικαιούχων με έτος σύστασης το 2020, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος κύκλος εργασιών του κλάδου για το 2019.

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά και να υποβάλουν την «Αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας για επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ» η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φορολογίας στην κατηγορία  COVID-19 – Κρατική Χορηγία (Τμήμα Φορολογίας | COVID 19 - Κρατική Χορηγία (mof.gov.cy)).

Η αίτηση θα συμπληρώνεται και θα αποστέλλεται, μαζί με τα συνοδευόμενα απαιτούμενα έγγραφα, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τονίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο Σχέδιο είναι η 21η Φεβρουαρίου 2021. Οι εν δυνάμει αιτητές, καλούνται να υποβάλουν την αίτηση εγκαίρως, καθώς μετά την καταληκτική ημερομηνία δεν θα γίνονται αποδεκτά οποιαδήποτε αιτήματα για εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων.

Επισημαίνεται ότι, για να είναι εφικτή η καταβολή του επιδόματος, θα πρέπει να υποβληθεί αντίγραφο μέρους της κατάστασης του τραπεζικού λογαριασμού/ βεβαίωση από την Τράπεζα όπου παρουσιάζονται τα απαιτούμενα στοιχεία του αιτητή, όπως αυτά περιγράφονται στην αίτηση.

Για οποιεσδήποτε τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τους πιο κάτω λειτουργούς:

Χριστίνα Μιχαήλ - Τηλ: 22601965 - Ηλεκ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ρεβέκκα Μεναλάου - Τηλ: 22601915 - Ηλεκ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διευκρινίζεται ότι, οι υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα οι θεατρικές ομάδες και οι θεατρικοί χώροι, θα στηριχθούν μέσα από Ειδικό Σχέδιο που θα ανακοινώσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Με εκτίμηση,
Αιμίλιος Μιχαήλ,
Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.

Αναζήτηση Μαθημάτων