Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22889722

Προς  Ιδιωτικά Φροντιστήρια Κύπρου, Φροντιστηριούχους  και καθηγητές

Αγαπητοί Συνάδελφοι,σσες ,

Ως σύσταση.

Προς όλους τους συναδέλφους  Φροντιστηριούχους αλλά και καθηγητές φροντιστηρίων.

Συνέχεια γίνεται η ερώτηση: Σε αυτές τις συνθήκες που περνά ο κόσμος και οι εργαζόμενοι οφείλουμε να κάνουμε έκπτωση στους μαθητές μας;

Στο θέμα απαντούμε ως εξής:

Δεν μπορεί να υπάρχει μία φόρμουλα για όλα τα φροντιστήρια. Είμαστε 650 νόμιμα φροντιστήρια με διαφορετικά δεδομένα. Αρκετά φροντιστήρια ανέστειλαν πλήρως τις εργασίες τους, κάποια άλλα μερικώς και  άλλα δεν ανάστειλαν καθόλου τις εργασίες τους και δεν εντάχθηκαν σε σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Κύριο μέλημα όλων μας, είναι καταρχήν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους μαθητές οι οποίοι μας εμπιστεύονται την εκπαίδευσή τους. Επιπρόσθετα έγνοια μας, είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, αυτή την περίοδο να ανταπεξέλθουν με μειωμένα έσοδα και να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Τέλος ως φροντιστήρια να αντέξουμε και αυτή την κρίση, ώστε το Σεπτέμβριο να μπορούμε να βάλουμε το κλειδί στην πόρτα του φροντιστηρίου μας και να είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές μας.

Κατά συνέπεια, σε ότι αφορά στα δίδακτρα, κάθε Φροντιστηριούχος πρέπει να κάνει μια οικονομική μελέτη βιωσιμότητας για το φροντιστήριο του λαμβάνοντας υπόψη ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

• Για τρείς μήνες τα έσοδα είναι μειωμένα και στη συνέχεια για ακόμη τρείς μήνες το Φροντιστήριο θα είναι κλειστό.

• Αρκετοί γονείς δεν έχουν πληρώσει τα δίδακτρα για  τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

• Οι δόσεις των δανείων ή και τα ενοίκια τρέχουν.

• Λογαριασμοί ρεύματος, υδατοπρομήθειας, τηλεφώνου και άλλα λειτουργικά έξοδα επίσης τρέχουν.

• Οι φόροι σκυβάλων και επαγγελματικοί φόροι επίσης.

• Είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους μισθούς των καθηγητών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ( Αναμένουμε απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας κατά πόσο θα δύνανται να λάβουν ανεργιακό όπως κάθε χρόνο).

• Είναι άγνωστο κατά πόσο θα υπάρξει ενίσχυση από το κράτος στις επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ως Φρροντιστηριούχοι θα πρέπει κατά περίπτωση είτε με μείωση διδάκτρων, είτε με άλλους τρόπους να βοηθήσουμε παιδιά που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα δυσμενείς συνθήκες, ειδικά αυτή την περίοδο. Άλλωστε όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, αυτό γίνεται διαχρονικά από τους πλείστους συναδέλφους. Κάθε φροντιστηριούχος γνωρίζει κάθε γονέα προσωπικά και θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση ανάλογα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε έμμεσες «απειλές» ότι κάποιοι θα πάνε σε άλλα φροντιστήρια, άλλα ούτε να τύχουμε εκμετάλλευσης από κακοπληρωτές που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση.

Σαφώς και όσα φροντιστήρια έχουν μειώσει τις ώρες διδασκαλίας ή την ποιότητα του μαθήματος τους, οφείλουν να προβούν και σε ανάλογες εκπτώσεις διδάκτρων.  Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι οι πλείστοι συνάδελφοι, από την πρώτη μέρα ξεκίνησαν μαθήματα εξ αποστάσεως, και  γνωρίζουν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα πέραν των ωρών διδασκαλίας, απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία και διόρθωσης εργασιών.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει συνεννόηση και κατανόηση και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο όλοι, με αξιοπρέπεια.

Ευχαριστούμε  για την  συνεργασία.

Απόστολος Ψαράς

Προέδρος ΣΙΦΚ