Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22 889759

 Λευκωσία,15 Φεβρουαρίου 2021

 

Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Νίκο Αναστασιάδη
Προεδρικό Μέγαρο
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη  λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρείται μεταξύ της δημόσιας υγείας και οικονομίας, κάτι που απαιτεί συλλογική προσπάθεια.

Αναντίρρητα οι προσπάθειες αυτές πρέπει να είναι ισοβαρείς και ισοζυγισμένες ούτως ώστε να μην αδικηθεί κανένας.

Από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, βάσει διατάγματος, τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια έκλεισαν ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία συνέχισαν τη λειτουργία τους μέχρι την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με συνεπακόλουθο το κλείσιμο όλων των σχολείων.

Το νέο διάταγμα επέτρεψε τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων αλλά όχι τη λειτουργία των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων με τη δικαιολογία ότι στα Ιδιωτικά Φροντιστήρια προσέρχονται μαθητές από διάφορα σχολεία και υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει και στις παιδικές λέσχες και στην απογευματινή απασχόληση οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, με μεγάλο αριθμό μαθητών να βρίσκεται στον ίδιο χώρο για πολλές ώρες εν αντιθέσει με τα φροντιστηριακά μαθήματα τα οποία διαρκούν πολύ λιγότερο. Παρομοίως, το ανάλογο ρίσκο διατρέχουν και τα Ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές από πολλές κοινότητες καθώς επίσης και τα μαθήματα ειδικής εκπαίδευσης. Με βάση τα προαναφερθέντα, γιατί λοιπόν στοχοποιούνται τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια, μόνο εκεί γίνεται συγχρωτισμός και τίθεται η δημόσια υγεία εν κινδύνω;

Θεωρούμε επίσης ότι τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια λανθασμένα έχουν τοποθετηθεί κάτω από τον τίτλο κοινωνικές δραστηριότητες αφού δεν κάνουμε μαθήματα χορού, ζωγραφικής, κ.λ.π. αλλά μαθήματα σε παιδιά που πρόκειται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή ενήλικες που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους. Αντίθετα οι λέσχες και η απογευματινή απασχόληση θα πρέπει να θεωρούνται κοινωνικές δραστηριότητες αφού δεν παρέχουν εκπαίδευση.

Αντιφατικό είναι το γεγονός ότι ένας ενήλικας θα μπορούσε να βρεθεί ταυτόχρονα κάτω από την ίδια στέγη με άλλα 20 – 50 άτομα ( χώρος εργασίας, εκκλησίες, θέατρα, σινεμά, mall ) αλλά δεν μπορεί να έρθει σ’ εμάς που λειτουργούμε τμήματα των 7-10 ατόμων και τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μερίδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας φέρουμε κι εμείς αλλά θα πρέπει να μας το επιτρέψετε ,αφού θα επιστρέψουν στις εργασίες τους χιλιάδες άνεργοι καθηγητές και δάσκαλοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή πληρώνονται από τα επιδόματα.

Νιώθουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι ο κλάδος των χιλιάδων συναδέλφων στη φροντιστηριακή εκπαίδευση τυγχάνει δυσμενούς διάκρισης και ζητούμε την παρέμβαση σας για να διορθωθεί η αδικία εις βάρος μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Νεοφύτου,
Πρόεδρος ΣΙΦΚ


Κοιν.:  Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του ΠτΠ κ.Bικτωρα Παπαδόπουλο 
          Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης.
          Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη

 

Αναζήτηση Μαθημάτων