Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22889722

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

 

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, παρευρέθηκε χθες 13.4.2022,  στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία συζήτησε το θέμα 

“Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης για τη χρήση υποστατικών ως ιδιωτικών φροντιστηρίων και η αδυναμία συμμόρφωσης με τις διατάξεις του περί της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων και για άλλα συναφή θέματα  Νόμου”

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, της Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΦΚ, κ. Ηρόδοτος Νεοφύτου, συμφωνώντας στη θέση ότι παρατηρείται  καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης για χρήση υποστατικών ιδιωτικών φροντιστηρίων, διευκρίνισε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι περιπτώσεις αυτών που έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά  δεν είναι εξ υπαιτιότητάς τους, από τις περιπτώσεις των άλλων που  δεν έδειξαν καθόλου ενδιαφέρον. 

Σε αναφορά της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η καθυστέρηση για την έκδοση των πιστοποιητικών ίσως να οφείλεται σε άλλα κωλύματα όπως πχ πυρασφάλεια, ράμπα κα

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν μπορεί απόλυτα να καταπολεμήσει την παρανομία διότι στην προσπάθεια της συναντά πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση, αν δεν έχει μαρτυρίες.  

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο έχει δημιουργήσει δύο μητρώα. Το μητρώο Α και το μητρώο Β. Στο μητρώο Α είναι καταχωρημένα τα ιδιωτικά φροντιστήρια που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους (δηλαδή δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα) και στο μητρώο Β, είναι τα φροντιστήρια που έχουν εκκρεμότητα.  

Όσον αφορά τους διορισμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα,  το Υπουργείο Παιδείας είναι κάθετα ενάντια και απαγορεύει ρητώς οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί  να ασχολούνται με ιδιαίτερα μαθήματα το απόγευμα. Για το  θέμα, όλα τα Σχολεία είναι ενημερωμένα από την αρχή του χρόνου. 

Το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να αποστείλει επιστολή στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως καθώς και στο τμήμα Πυρασφάλειας να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά θέματα Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. 

Η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την έκδοση πιστοποιητικού. 

Εσωκλείεται υπόμνημα που έδωσε ο ΣΙΦΚ.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΣΙΦΚ)

Πρόεδρο και μέλη
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού
Ημερήσια Διάταξη Συνεδρίας 13.4.2022

ΘΕΜΑ:4. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης για τη χρήση υποστατικών ως ιδιωτικών φροντιστηρίων και η αδυναμία συμμόρφωσης με τις διατάξεις του περί της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων και για άλλα συναφή θέματα  Νόμου

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ)  λειτουργεί πέραν των 40 χρόνων, και ανήκει στη δύναμη του ΚΕΒΕ. Aγωνίζεται πάντοτε για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του και προσπαθεί όσον είναι δυνατό για την καλύτερη εφαρμογή της Νομοθεσίας, η οποία παρουσιάζει ορισμένα κενά για τα οποία θα αναφερθούμε πιο κάτω.

Όσον αφορά το θέμα που αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, συμφωνούμε ότι όντως παρατηρείται καθυστέρηση στην έγκριση των υποστατικών ως ιδιωτικών Φροντιστηρίων και θα πρέπει να αρμόδια τμήματα να δίνουν προτεραιότητα της αιτήσεις αυτές.

Eπί τη ευκαιρία θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη της επιτροπής και ορισμένα  άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

• Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί η ποινή για την παράνομη φροντιστηριακή εκπαίδευση ιδιαίτερα όταν ο καταγγελλόμενος είναι δημόσιος υπάλληλος. Οι υφιστάμενες ποινές δεν είναι αποτρεπτικές. 

• Αναγνώριση της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νόμιμα φροντιστήρια για σκοπούς μοριοδότησης. Ένας εκπαιδευτικός ο οποίος έχει πολλά πτυχία ή έχει πετύχει ψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις διορισίμων δεν μπορεί να υπερτερεί κάποιου που δούλεψε για χρόνια σε ένα εγκεκριμένο φροντιστήριο. Οι καθηγητές των φροντιστηρίων είναι έτοιμοι να προσφέρουν ψηλής ποιότητας εκπαίδευσης από την πρώτη ημέρα του διορισμού τους και με αυτό το τρόπο καταπολεμούμε την παρανομία και αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. 

• Είναι ρατσιστικό να απαγορεύεται ένας εξηνταοκτάχρονος να διδάσκει ή να διευθύνει ένα φροντιστήριο  ιδιωτικό όταν έχουμε αρχηγούς κρατών ογδοντάχρονους ή υπερήλικες C.E.O. σε ιδιωτικές εταιρείες. Γι’ αυτό το άρθρο 11 πργ 3 στο περί Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Νόμος Ν. 117(1) 2018 πρέπει να αφαιρεθεί.

• Όπως λειτουργούν τα ΚΙΕ, ξοδεύονται εκατομμύρια χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια καλή λύση είναι ο άπορος μαθητής να παρακολουθεί μαθήματα σε ένα νόμιμο ιδιωτικό φροντιστήριο και τα δίδακτρα να επιχορηγούνται από το κράτος, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή. Έτσι θα γίνεται καλύτερη διαχείριση των χρημάτων και θα προφέρεται καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης. Οι καθηγητές που εργοδοτούνται στα ΚΙΕ  θα μπορούσαν να απορροφηθούν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. 

Ευελπιστούμε ότι τα θέματα μας με θέληση και συζήτηση θα επιλυθούν. 
Είμαστε στη διάθεση σας .

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Νεοφύτου
Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΙΦΚ

 

Αναζήτηση Μαθημάτων