Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22889722

Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για τα ιδιωτικά φροντιστήρια - Τι γίνεται με τα δίδακτρα

Αλλαγές και στα ιδιωτικά φροντιστήρια - εκτός από τα σχολεία - έφερε η πανδημία επηρεάζοντας τα σε όλα τα επίπεδα, με μερικά να αναστέλλουν εντελώς τη λειτουργία τους, ορισμένα να παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες και άλλα να συνεχίζουν κανονικά με διαδικτυακά μαθήματα. Την ίδια στιγμή, εκτός από τις αλλαγές στο επίπεδο διδασκαλίας, τα έσοδα τους είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι που διαφοροποιήθηκε και επηρεάζει τη συνέχεια λειτουργίας τους. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, Απόστολος Ψαράς, η λειτουργία των φροντιστηρίων κατά την περίοδο της πανδημίας χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. “Αυτά που έκλεισαν εντελώς γιατί αποτελούνταν από μαθητές δημοτικού και δεν μπορούσε να γίνει διαδικτυακό μάθημα, αυτά που συνέχισαν μερικώς τη λειτουργία τους με διαδικτυακά μαθήματα και αυτά που συνέχισαν κανονικά να κάνουν όλα τα μαθήματα με κανονικό ωράριο, αλλά online”

Όπως εξήγησε ο κ. Ψαράς αναφορικά με τα φροντιστήρια που παρέχουν βοήθεια στους μαθητές για τα μαθήματα του σχολείου “από την μέρα που έκλεισαν τα σχολεία μέχρι και σήμερα τα φροντιστήρια ξεκίνησαν τις επαναλήψεις από την ύλη που καλύφθηκε από τον Σεπτέμβριο μέχρι να κλείσουν τα σχολεία. Γίνεται επανάληψη έτσι ώστε ανάλογα μετά την απόφαση του Υπουργείου, να μπορούμε να καλύψουμε το κομμάτι που θα μείνει αν ανοίξουν τα σχολεία. Έτσι οι μαθητές θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δώσουν εξετάσεις”.

 Από την άλλη, φροντιστήρια τα οποία ασχολούνται με αγγλικά, ξένες γλώσσες ή άλλα μαθήματα που έχουν να κάνουν με διεθνείς εξετάσεις συνεχίζουν κανονικά τη διδασκαλία της ύλης τους με στόχο να ολοκληρωθεί η χρονιά. “Αν οι μαθητές δεν δώσουν τις εξετάσεις που αναβλήθηκαν τον Ιούνιο ή Ιούλιο, θέλουμε να έχουν να έχουν ολοκληρώσει την ύλη της χρονιάς και τον Σεπτέμβριο να μπορούν να μπουν στο επόμενο επίπεδο κανονικά για να μην χαθεί η χρονιά ή κάποιοι μήνες. Η ύλη των εξετάσεων αυτών δεν διαφοροποιείται, μόνο οι ημερομηνίες. Έτσι, τον Σεπτέμβριο με τη νέα σχολική χρονιά να μπορεί να  γίνει κάποια επανάληψη και να συνεχιστούν τα μαθήματα κανονικά”

 Τι γίνεται με τα δίδακτρα 

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ψαράς και στο οικονομικό επίπεδο το κάθε φροντιστήριο μπορεί να δράσει διαφορετικά, καθώς λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική για τα δίδακτρα όλων των φροντιστηρίων. “Στις περιπτώσεις που το φροντιστήριο κάλυψε κανονικά όλες τις ώρες με διαδικτυακά μαθήματα και τήρησε το πρόγραμμα, τότε ζητά να πληρωθεί κανονικά όλος ο μήνας. Ο καθηγητής δουλεύει κανονικά οπότε και θα πληρωθεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι περισσότερη η προετοιμασία του εκπαιδευτικού, δεν είναι το ίδιο με το κατ΄ιδίαν μάθημα. Ο καθηγητής αφιερώνει περισσότερο χρόνο και για το υλικό και για τις διορθώσεις. Δεν είναι το ίδιο εύκολο με τη διδασκαλία σε φυσική παρουσία” 

Ενώ συνεχίζοντας ο κ. Ψαράς σημειώνει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις εκπτώσεων στα δίδακτρα. “Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φροντιστήρια έκαναν εκπτώσεις στα δίδακτρα τους, γιατί στα διαδικτυακά μαθήματα δεν υπάρχει πλήρης απόδοση του μαθήματος. Οπότε ίσως να μην χρέωσαν το 100%, αλλά το 80% των χρημάτων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα φροντιστήρια ακολουθούν την ίδια πολιτική, γιατί είναι μπερδεμένη η κατάσταση. Εξάλλου, οι αποφάσεις τους εξαρτώνται και από τις υποχρεώσεις των φροντιστηρίων. Υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν πάγωσαν όπως τα ενοίκια, ρεύμα, ίντερνετ κτλ”.

Ωστόσο, με ανακοίνωση του ο σύνδεσμος κάλεσε τα φροντιστήρια να παρέχουν οικονομικές διευκολύνσεις σε οικογένειες που έχουν δυσκολίες στην πληρωμή των διδάκτρων. “Με τις νέες οικονομικές συνθήκες κάποιες οικογένειες έχουν δυσκολίες. Κάποιοι γονείς έχασαν τη δουλειά τους ή πληρώνονται μέρος των μισθών τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κάθε φροντιστηριούχος θα ήταν καλά γνωρίζοντας τους γονείς να κάνει κάποιες εκπτώσεις, είτε να μεταθέσει τα δίδακτρα πιο μετά για να διευκολύνουμε τους μαθητές να συνεχίσουν τα μαθήματα τους κανονικά” 

 Ενοίκια και μισθοί καθηγητών 

Ερωτηθείς για τους μισθούς των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά φροντιστήρια ο κ. Ψαράς απάντησε ότι οι εργαζόμενοι μπήκαν στα σχέδια της κυβέρνησης, είτε για πλήρη αναστολή, είτε για μερική αναστολή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ερωτήματα που αιωρούνται αναφορικά με την επόμενη μέρα των εργαζόμενων, καθώς θα λήξουν τα συμβόλαια τους το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου και δεν γνωρίζουν ακόμα τι επιλογές θα τους δώσει το Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με την εγγραφή ανέργων.

Την ίδια στιγμή, αρκετά φροντιστήρια καλούνται να πληρώσουν τα ενοίκια των εγκαταστάσεων τους χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα κάποια ρύθμιση. “Σχετικά με τα ενοίκια, γίνεται μια προσπάθεια μεταξύ φροντιστηρίου και ιδιοκτήτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης σε όλες τις περιπτώσεις”

 Πότε ανοίγουν τα φροντιστήρια

Σχετικά με την επιστροφή στα θρανία ο επικεφαλής των ιδιωτικών φροντιστηρίων ανέφερε ότι  “ως σύνδεσμός μέσω του ΚΕΒΕ ζητήσαμε να ανοίξουν οι γραμματείες για να γίνει η προετοιμασία εγγράφων για τον Σεπτέμβριο, νοουμένου ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι συνθήκες των φροντιστηρίων να μπορούν καθηγητές να μπαίνουν μόνοι τους στις τάξεις και να κάνουν το διαδικτυακό μάθημα και τα private μαθήματα με ένα ή δύο μαθητές να γίνονται κανονικά στις αίθουσες νοουμένου ότι τα τετραγωνικά της τάξη το επιτρέπουν. Από εκεί και πέρα, επειδή κλείσαμε με το καθεστώς των σχολείων, υπολογίζουμε ότι θα ανοίξουμε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ανάλογα με φάσεις που θα επιστρέψει κάθε τάξη πίσω”. 

Η επόμενη μέρα 

Σε ερώτηση μας για την πρόβλεψη της επόμενης μέρας των ιδιωτικών φροντιστηρίων και την πιθανή μείωση σε δίδακτρα για την επόμενη χρονιά λόγω της κρίσης της πανδημίας, ο κ. Ψαράς απάντησε ότι “όλα είναι πιθανά για την επόμενη χρονιά. Αν πολλές οικογένειες τον Σεπτέμβριο δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια για οποιοδήποτε μάθημα και οι μαθητές ελαττωθούν απειλητικά ακόμα και στο ζήτημα βιωσιμότητας του φροντιστηρίου, τότε ίσως χρειαστεί να μειωθούν οι τιμές του για να διατηρηθούν οι μαθητές. Μπορεί να γίνουν μειώσεις, μπορεί να μειωθούν τα δίδακτρα, αυτό θα το καθορίσει η οικονομική κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Ο στόχος είναι τον Σεπτέμβριο οι 3 000 εκπαιδευτικοί των 650 νόμιμων ιδιωτικών φροντιστηρίων να έχουν δουλειά”. 

Αναζήτηση Μαθημάτων